Lekcja chemii w mleczarni
W czwartek, 7 grudnia uczniowie klasy IB, pod opieką nauczycielki chemii- Edyty Hameli, odwiedzili Okręgową Mleczarnię w Krzepicach. Młodzież miała okazję dowiedzieć się od pracowników przedsiębiorstwa, jakim procesom poddawane jest mleko, od momentu, gdy trafi do mleczarni tzn. od badań laboratoryjnych, do czasu powstania gotowych do sprzedaży produktów. Miała możliwość przyjrzeć się różnym maszynom, między innymi: do produkcji śmietany, produkcji masła, zarówno tej nowoczesnej, jak również zabytkowej, w której produkt wytwarzano sto lat temu i innym. Licealiści dowiedzieli się również, że wszystkie artykuły mleczarskie, które trafią z krzepickiej mleczarni na półki sklepowe, produkowane są tradycyjnymi metodami, bez sztucznych dodatków i konserwantów.
Dzięki uprzejmości pracowników Okręgowej Mleczarni w Krzepicach, którym serdecznie dziękujemy, uczniowie naszego liceum wzięli udział w ciekawej, praktycznej lekcji chemii.